Menu

Menu

Nyheder fra Matematikcenter

Tilbage til feed

Virksomheder mangler medarbejdere med matematiske kompetencer

Nyheder

Nye tal fra Danmarks Statistik viser mange ledige stillinger i byggebranchen. I tredje kvartal 2016 var der 3.005 ledige stillinger inden for bygge og anlæg. Det er især medarbejdere, der kan matematik i praksis, der er mangel på. 

undefined

I flere brancher efterspørger virksomhederne arbejdskraft. Det gælder byggebranchen, der blandt andre mangler tømrere og bygningsstruktører. Fælles for jobbene er, at de kræver forståelse for anvendelsesorienteret matematik.

”Skal man kunne bygge noget af kvalitet, skal man være god til matematik,” siger Helene Høj, konsulent, Dansk Byggeri.

Men det er ikke altid nemt at finde folk med de rette kvalifikationer, og det har konsekvenser.

”Inden for nogle fag begynder virksomhederne at mærke, at det er sværere at få den arbejdskraft, de behøver. Det går ud over virksomhedernes mulighed for at skabe vækst til egen virksomhed, og det påvirker selvfølgelig hele samfundets muligheder for vækst og velstand,” fortæller Helene Høj.

Organisationen Matematikcenter mener, at lektiehjælp i matematik kan være en del af løsningen.

”For at virksomhederne kan få den matematiske arbejdskraft, de efterspørger, så må vi sikre, at børn og unge får den hjælp og støtte til matematikken, som de har brug for,” siger Kathrine Predstrup, sekretariatsleder, Matematikcenter.

Unge skal se matematik i virkeligheden

Det er især uddannede fra erhvervsskolerne, som virksomhederne har brug for. Hvis flere unge skal blive interesserede i at tage en erhvervsuddannelse, så skal de med egne øjne se, at en erhvervsrettet uddannelse kan føre til et spændende arbejdsliv, mener Dansk Byggeri.

”Folkeskolerne skal ud og møde virksomhederne. Eleverne skal møde mennesker med erhvervsuddannelser, der er glade for deres job, og som kan vise, at man har et godt liv og gode muligheder i vores branche. For når de unge ser, hvordan man bruger matematik ude i virkeligheden, så giver det et helt andet blik på faget,” siger Helene Høj.

Matematikcenter arbejder netop på at vise børn og unge, hvad matematik kan bruges til, og hvorfor det er vigtigt at kunne.

”De frivillige i lektiecaféerne er ofte mennesker, der selv bruger matematik i deres arbejde til hverdag. Vi håber, at de frivillige kan inspirere børn og unge til at se, at matematik kan være sjovt, at matematik er brugbart og kan føre til et spændende arbejdsliv,” siger Kathrine Predstrup.

Matematikcenter har desuden styrket indsatsen på erhvervsuddannelserne (EUD, EUX) og på de tekniske gymnasier (HTX) gennem målrettet lektiehjælp i lektiecaféer og online på Webmatematik.dk. Med den målrettede lektiehjælp ønsker Matematikcenter at hjælpe flest mulige med at gennemføre deres uddannelse og nå deres fulde potentiale i matematik.